Mi az a Mezőgazdaság 4.0, és miért van rá szükség?

2021-04-08 00:00

A növekvő világnépesség kielégítéséhez 2050-ig, 70%-al több élelmiszert kell termelnie a gazdálkodóknak ahhoz, hogy megfeleljenek az egyre gazdagabb és városiasabb lakosság igényeinek, de hogyan készülhetnek fel minderre?

Négy fő terület gyakorol nyomást a mezőgazdaságra:

  • Demográfia
  • Természeti erőforrások szűkössége 
  • Éghajlatváltozás 
  • Élelmiszer-pazarlás. 

Az éghajlatváltozás önmagában egyedülálló kihívásokat jelent a mezőgazdaság számára - amely maga is az üvegházhatást okozó gázok egyik elsődleges termelője.

  • A csapadék, az aszály és az áradások növekvő változékonysága valószínűleg csökkenti a hozamokat
  • A talajvíz kimerülése és a talajromlás hatással lesz az élelmiszer-rendszerekre
  • A terméshozam jelentősen csökken, ha a nappali hőmérséklet meghaladja a növényspecifikus szintet

Ezekből következik, hogy az éghajlatváltozás csökkenti a mezőgazdasági termelékenységet.

Ezen a kihívások megválaszolásához a kormányok, a befektetők és az innovatív mezőgazdasági technológiák összehangolt erőfeszítéseire lesz szükség, hogy a „Mezőgazdaság 4.0” -ra való átállás zökkenőmentes legyen. A Mezőgazdaság 4.0 már nem függ a víz, a műtrágyák, és a növényvédő szerek egyenletes kijuttatásától. Ehelyett a gazdák a minimálisan szükséges mennyiségeket használják fel, és nagyon meghatározott területeket fognak megcélozni. A gazdaságokat és a mezőgazdasági műveleteket nagyon eltérő módon kell majd működtetni, elsősorban a technológia fejlődésének köszönhetően, például az érzékelők, eszközök, gépek és az információs technológia terén.

 

A jövő mezőgazdaságában olyan kifinomult technológiákat alkalmaznak, mint a robotok, a hőmérséklet- és nedvességérzékelők, a légi képek és a GPS-technológia. Ezek a fejlett eszközök, a precíziós mezőgazdaság és robotrendszerek, lehetővé teszik a gazdaságok számára, hogy nyereségesebbek, hatékonyabbak, biztonságosabbak és nem utolsó sorban környezetbarátabbak legyenek - írja a World Government Summit Organization.