Csiszolástechnika

A csiszolástechnikában a legjobb eredmény elérése érdekében szükség van egy megfelelő szerszámra, csiszolóanyagra és üzemeltetőre. A csiszolástechnika kiemeli a jó tervezést, a minőségi eszközöket, és ezáltal növeli a termelékenységet. A szerszámok jobb hatékonysága érdekében, olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint az eszköz mérete, tömege, a formája és elhelyezkedése, a szerszám rezgése, és hangja, ami mind nagyobb biztonságot, és magasabb termelékenységet eredményez. A csiszolástechnika lehet, vágás, felületcsiszolás, polírozás, precíziós vagy szerszámcsiszolás.

Tyrolit anyagok 

A TYROLIT a világ egyik vezető csiszoló- és köszörűszerszám-gyártója, valamint rendszerszolgáltató az építőipar számára. A Schwazi (Ausztria) székhellyel rendelkező családi vállalkozás ötvözi a dinamikus Swarovski-csoport részvételének erősségeit és több mint egy évszázadnyi egyedi vállalati és technológiai tapasztalatait. A TYROLIT a profi felhasználók részére különböző minőségi kategóriát kínál; Premium, Standard, Basic. A különböző minőségi kategóriák megtalálhatóak a vágó, csiszoló és gyémánt korongoknál is a felhasználásnak megfelelően. Vágókorongjaik között megtalálhatóak, amelyek a szerkezetiacél, alumínium, rozsdamentes acélok, ötvözött acélok, öntvények és kőzetek vágásara alkalmasak. Felület csiszolásra a lamellás, Rondeller és a tisztítókorongok találhatóak, melyeknél a minőségi kategóriák ugyanúgy megtalálhatóak. Csiszolókorongjaik széleskörű felhasználási területet fednek le, az ipari alkalmazástól a kristálycsiszolásig. Gyémánt szerszámprogramja az építőipar, útépítés és szerszámélezésen át szolgáltat megfelelő minőségű termékeket a felhasználóknak.


Köszörűkorongok

A köszörűkorongok felhasználása lehet fémes anyagok; acélok, keményfémek (vidia), és színesfémek (alumínium, réz, bronz), valamint nem fémes anyagok; kőzetek, beton, műanyagok, gumi és üveg. Szemcsefinomságra is különbözhetnek a korongok, lehet az egészen finomtól (70-150), a közepesen át (36-60) a nagy szemű durva szemcsenagyságig (16-24). Kötéskeménységből négy félét különböztetünk meg: E, F, G nagyon lágy, H ,I,J,K lágy, L, M, M, O közepes, P, Q, R, S kemény kötés. Míg a kötés típusából háromfélét: V- kerámia kötés, B- műgyanta kötés, BF- üvegszövetes műgyanta kötés. Alakos korongok szerszámélezésre lehet homorú, kúpos fazék és egyenes fazék alakú.


Csiszolóvászon

A csiszolóanyagok legnagyobb részének a hordozó anyaga papír vagy vászon, melyeknek felületére speciális kötőanyag rétegbe ágyazott, különféle anyagú és méretű csiszoló szemcséket találunk. Természetesen a különböző anyagokhoz más és más felépítésű csiszolóanyagokat célszerű használni. A csiszolóanyagok finomságuk szerint három csoportba sorolhatók. A finomsági fokozatot 1 mm2-re eső szemcseszám szerinti határozzák meg. Ezt P, K betűvel, de esetenként csak egy markáns számmal jelölik a különféle gyártók. A szemcseméretet, azaz a finomsági fokozatot, ez a szám adja meg. E szerint durva csiszoláshoz 60-80-as, közbenső műveletekhez 100-120-as, míg a simító csiszoláshoz 150-320-as finomságú anyagot célszerű választani. A fényezéshez és polírozáshoz használatos, ún. vizes és kiváló finomságú lap anyagú csiszolóanyagok is tovább növelik a választékot, melyeknek a finomsági fokozata 300-tól 3000-ig terjed. Vizes használatra SP, vagy "water proof" jelzés utal, és az ezt következő szám a finomsági fokozatot jelöli. Ezek hordozóanyaga vízálló papír és csak állandó nedvesítés közben szabad használni, mert különben a felületük hamar eltömődik, és ez a munkadarabon nem megengedhető kopásokat okozhat. 


Drótkorongok

A drótkorongok különböző típusa és vastagsága, jól mutatja, hogy milyen sokrétű lehetőségei vannak ennek a csiszolószerszámnak használására. Például fúrógépbe fogva festés előkészítéskor, felületi szennyeződések eltávolítására használható. Többféle drótszállal kerül forgalomba, így a felhasználási területe széles. Egyes típusai egyenes csiszológépben, magas fordulatszámon is alkalmazhatók felületi struktúra kialakítására. A különböző típusú és vastagságú szálak alkalmazását a felhasználási területek sokszínűsége indokolja. Általános terhelésű használatra a hullámos acéldrót (record), fokozott igénybevételnek kitett esetekben a sodrott (ultra) típus kedvezőbb. Réz huzal alkalmazása esetén a felületi erőhatás kisebb.