A jövő csapágya

2022-10-21 00:00

A SKF a már említett napelem telepítéseken kívül, geotermikus és árapályból származó energiákat is felhasznál már a gyártása a során. A célja a CO2 semleges csapágy létrehozása, melynek irányába komoly lépéseket tett. Az SKF és az Ovako gyár kooperációjában, nem csak a gyártás lesz CO2 semleges, de az alapanyag is. Ez az együttműködés olyan csapágyat eredményezett, amely 90%-kal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, mint egy szabványos gyártásból származó csapágy.

Az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás egzisztenciális veszélyt jelent az életre ezen a bolygón. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását gyorsan nullára kell csökkenteni, és ehhez a globális gazdaságnak a fosszilis tüzelőanyagoktól függetlenné kell átalakulnia. Az SKF fenntarthatósági terve szerint, az összes SKF gyár, 2030-ra karbonsemlegessé válik, vagyis egyáltalán nem használ a gyártáshoz olyan folyamatokat, melyek üvegházhatáshoz vezetnek. Továbbá 2050-re az SKF teljes ellátási lánca, karbon semlegessé válik, beleértve az alapanyagokat, a szállításokat, szolgáltatásokat és mindent, ami az SKF termékekhez kötődik, olvasható az SKF honlapján.

Az Ovako minden üzemében szén-dioxid-semleges tevékenységet folytat a 97%-ban újrahasznosított tartalomnak, a fosszilis mentes villamos energiának, a folyamatfejlesztéseknek és a beruházásoknak, mint például a hoforsi hidrogén-kezdeményezésnek köszönhetően. Az SKF göteborgi gyára a harmadik SKF-gyár, amely elérte a nettó nulla CO2 státuszt, ami része az SKF-csoport azon törekvéseinek, hogy 2030-ig minden tevékenységében nulla nettó károsanyag-kibocsátást érjen el. Ez az együttműködés olyan csapágyat eredményezett, amely 90%-kal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, mint egy szabványos. A cégek együttműködésének szemléltetésére a csapágyat már beszerelték egy daruba a hoforsi malomban, ahol az egyike annak a több száz csatlakoztatott csapágynak, amelyek gördülékenyebb működést és kevesebb nem tervezett állásidőt tesznek lehetővé, írja a bearing-news.